اصطلاحات مالیاتی

اصطلاحات مالیاتی

در ادامه مقاله زیر شما می توانید اصطلاحات مالیاتی را بخوانید و در صورت داشتن سوال می توانید از طریق شماره های داخل سایت با ما تماس بگیرید.

مودی :

هر شخص چه حقیقی چه حقوقی که طبق قانون مالیات های مستقیم و غیر مستقیم مشمول پرداخت مالیات باشد مودی گفته می شود ، به زبان ساده به پرداخت کننده مالیات مودی می گویند.

اشخاص حقیقی :

به هریک از افراد و اشخاص انسانی در جامعه، شخص حقیقی می گویند ، فرد یا افرادی که به صورت انفرادی کسب درآمد می کنند ویا دو یا چند نفر که شریک شدند و مشارکت مدنی دارند نیز در اصطلاح مالیاتی در تعریف شخص حقیقی جای می گیرند.

اشخاص حقوقی :

به یک نهاد ، سازمان و شرکت، شخص حقوقی  می گویند که به موجب قانون دارای شخصیت شده اند ، این شرکت ها در اداره ثبت شرکت ها به ثبت رسیده اند .

اصطلاحات مالیاتی

مالیات ابرازی :

مالیاتی که مودی در اظهارنامه ارسالی اظهار نموده مالیات ابرازی نام دارد که باید پرداخت شود.

مالیات تشخیصی :

بعد از ارسال اظهارنامه و یا عدم ارسال آن ، ماموران مالیاتی پس از رسیدگی در نهایت برگه تشخیص مالیات را صادر می کنند که به آن مالیات تشخیصی گفته می شود.

مالیات قطعی :

لازم به شرح است که مالیات تعیین شده برای یک شرکت در مراحل اولیه غیر قطعیست ، اما اگر برگه تشخیص با اعتراض مودی روبرو نشود مالیات قطعی خواهد بود ولی اگر با اعتراض مودی روبرو شود و در هیات حل اختلاف مالیاتی بدوی و یا در هیات تجدید نظر مورد رسیدگی مجدد قرار بگیرد رای و نظر صادر شده توسط هر کدام از آن ها قطعی خواهد بود.

ماخذ :

رقمی که مالیات به آن تعلق می گیرد . در واقع مالیات از ماخذ کسر می گردد .

واحد مالیاتی:

کوچکترین جزء تقسیمات اداری سازمان امور مالیاتی واحد مالیاتی نام دارد.

نرخ یا ضریب مالیاتی :

اعدادی که به صورت درصد بکار می روند که یا ثابت هستند و یا به شکل تصاعدی که با ضرب در ماخذ ، میزان مالیات قابل پرداخت بدست می آید .

ممیز مالیاتی :

به مامورین سازمان امور مالیاتی که وظیفه رسیدگی به پرونده مالیاتی مودیان و تشخیص مالیات را بر عهده دارند ممیز گفته می شود.

هزینه های قابل قبول :

به هزینه های متعارفی که اشخاص حقیقی و حقوقی در جهت فعالیت اقتصادی خود میپردازند که در نهایت از میزان درآمد کسر شده و مالیات به آن ها تعلق نمی گیرد هزینه های قابل قبول گفته می شود.

اصطلاحات مالیاتی

معافیت مالیاتی :

به مقداری از درآمد یا دارایی اشخاص که مالیات به آن ها تعلق نمیگیرد معافیت گفته می شود ، میزان این معافیت های مالیاتی توسط قانون و قانونگذار مشخص می گردد.

استهلاک :

به کاهش میزان ارزش دارایی پس از گذشت زمان بدون توجه به تغییرات قیمت استهلاک میگویند ، که قیمت تمام شده دارایی ها ماخذ محاسبه هزینه استهلاک می باشد.

علی الراس :

یکی از روش های محاسبه مالیات بر درآمد می باشد که اداره دارایی به صورت مستقیم آنرا تعیین می نماید. معمولا مالیات علی الراس زمانی که دفاتر قانونی رد شوند و یا این دفاتر موجود نباشند سازمان امور مالیاتی مبادرت به تعیین آن می نماید.

برگ مطالبه :

در مالیات های غیر مستقیم (مالیات ارزش افزوده) بجای برگ تشخیص در مالیات های مستقیم از برگ مطالبه مالیات ارزش افزوده استفاده می نمایند.

کد اقتصادی :

هر شخص حقیقی یا حقوقی پس از تشکیل پرونده مالیاتی ملزم می باشد نسبت به ثبت نام و دریافت کد اقتصادی اقدام نماید ، بدون داشتن کد اقتصادی امکان ارسال اظهارنامه عملکرد و یا اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده وجود ندارد.

مرور زمان :

طبق ماده ی 156 قانون مالیات های مستقیم ماموران مالیاتی ملزم هستند اظهارنامه اشخاص حقوقی و حقیقی را حداکثر تا یکسال پس از انقضای مهلت تسلیم اظهارنامه رسیدگی و برگ تشخیص مالیات را صادر نمایند و تا سه ماه پس مهلت مذکور باید نسبت به ابلاغ برگ تشخیص به مودی اقدام کنند در غیر این صورت مشمول مرور زمان می گردند و مالیات ابرازی در اظهارنامه مودی قطعی خواهد شد . در صورتی که مودی از ارائه اظهارنامه خودداری نموده باشد مهلت رسیدگی مامور مذکور (یک سال) به 5 سال افزایش می یابد .  در صورت مرور زمان مالیات مودی صفر در نظر گرفته می شود.

بند 3 :

وقتی واحد رسیدگی کننده در هیات بند 2 ماده 97 ق.م.م اسناد و مدارک مودی را غیر قابل رسیدگی تشخیص نماید پرونده به هیات بند 3 منتقل می گردد ، مودی تا یک ماه فرصت دارد مدارک جدیدی را به هیات بند 3 ارائه نماید.

رسیدگی بند 2 :

طبق ماده 97 ق.م.م از سوی سازمان امور مالیاتی برگ دعوت بند 2 ماده 97 جهت رسیدگی به اسناد و مدارک و دفاتر مودی ابلاغ می گردد . پس از تشکیل جلسه رسیدگی بند 2 کلیه اسناد و مدارک و دفاتر مودی مورد رسیدگی قرار می گیرد

رد دفاتر :

گاهی به علت عدم رعایت اصول و موازین مذکور در آیین نامه اجرایی تحریر دفاتر قانونی ، دفاتر غیر قابل رسیدگی و یا رد تشخیص داده می شوند که در این صورت اصطلاحا می گویند رد دفاتر انجام شده است .

توافق با سر ممیز :

پس از صدور و ابلاغ برگ تشخیص در صورتی که مودی نسبت به مالیات تشخیصی یا ماخذ محاسبه مالیات مندرج در برگ تشخیص معترض باشد پرونده قبل از احاله به هیات های حل اختلاف مالیاتی می تواند مابین مودی و سرممیز یا ممیز کل مورد توافق قرار گیرد. پس از توافق برگ قطعی صادر می گردد.

ماده 169 مکرر :

هر شخص حقیقی یا حقوقی مکلف است صورت معاملات خرید و فروش فعالیت شغلی خود را به صورت فصلی حداکثر تا 45 روز پس از پایان هر فصل همراه با مشخصات خریدار و فروشنده در سامانه ی معاملات فصلی ثبت نماید . در غیر این صورت مشمول جریمه عدم ارسال معاملات فصلی خواهد شد .

تبصره ماده 100 :

سازمان امور مالیاتی کشور می تواند برخی از مشاغل یا گروه هایی از آنان را که میزان فروش کالا و خدمات سالانه آنها حداکثر 10 برابر معافیت مضوع ماده 84 قانون مالیات های مستقیم باشد از انجام بخشی از تکالیف از قبیل نگهداری اسناد و مدارک و ارائه اظهارنامه مالیاتی معاف کنند و مالیات مودیان مذکور به صورت مقطوع تعیین و وصول نماید .

مالیات به نرخ صفر :

برخی از فعالیت ها یا بنگاه های اقتصادی در قانون  مالیات های مستقیم مشمول مالیات به نرخ صفر می باشند یعنی پس از تعیین درآمد یا درآمد مشمول مالیات، مالیات با ضریب صفر تعیین می شود. نکته قابل توجه در این موارد این است که مودی مکلف به انجام کلیه تکالیف قانونی از جمله ارسال اظهارنامه مالیاتی می باشد.

ابطال تمبر :

در قانون مالیات های مستقیم به چند مورد از موارد ابطال حق تمبر اشاره شده است ، از جمله پرداخت حق تمبر سرمایه یا افزایش سرمایه و پرداخت حق تمبر وکلا جهت حضور در هیات های حل اختلاف مالیاتی می باشد . در حقیقت پس از پرداخت حق تمبر های مذکور اصطلاحا ابطال تمبر صورت گرفته است.

مشاور مالیاتی مشاور مالیاتی شرق تهران مشاور مالیاتی غرب تهران کاهش جرایم مالیاتی

نظرات خود را اضافه کنید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *